ÜNYE MADENCİLİK

Ahmet Yenin 2021-12-13 08:13:37

1995 yılında Maden mühendisi çalışkan, üretken iş insanı Hamit Tecer beyefendinin gayretleriyle kurularak 2017 yılında 294 çalışanıyla Ünye’nin büyük gözde Sanayi kuruluşu olarak Ticaret Bakanlığının izniyle Ünye Güzelyalı Mahallesinde hizmete açılarak üretim faaliyetini başarıyla sürdüren Ünye Madencilik işletmesi, iç piyasanın talebini karşılamanın yanında, Avrupa’dan Asya’ya dünyanın birçok yerinde 45 ülkeye ihracat yaparak ülke ve Ünye ekonomisine özel ve önemli katkı sağlamaya devam etmektedir.

Ünye Madencilik firmasının 1995 yılında kurulduğunu söyleyen Ünye madencilik fabrikası yönetim kurulu başkanı Maden Mühendisi Hamit Tecer 2017 yılında bölgede bulunan 3’ü yabancı 1’ri yerli toplam dört firmadan sonra 5’ci Bentonit işleme fabrikası o tarihlerde Ünye de Organize sanayi bölgesinin kurulmamış olmasından ve Maden sahalarına olan yakınlığından dolayı Ünye merkez Güzelyalı Köyü mahallesine Ticaret Bakanlığının kamu yararı kararı ile kurulmuştur. 2021 yılında 294 personel sayısına ulaşmış ve kısa zamanda sektörde lider firmalar arasında yerini almıştır.Ünye madencilik Avrupa’dan Asya’ya dünyanın her yerine 45 ülkeye ihracat yaparak ülke ve Ünye ekonomisine özel ve önemli katkı sağlamaya devam etmektedir ” dedi..

Ünye ve Fatsa da yoğun bir şekilde bulunan Bentonit madeni bölgemiz için fındık tarımı ve fındık işleme tesislerinden sonra en önemli istihdam sektörünü oluşturmaktadır diyen Ünye madencilik Yönetim Kurulu başkanı Hamit Tecer” Dünyadaki Bentonit madeni rezervlerinin %20 si Türkiye’de ve Türkiye’deki Bentonit madeni rezervlerinin de yaklaşık %70’i Ünye ve Fatsa bölgesindedir. Bu durum Ünye ve bölgemiz için büyük bir velinimettir.

Başkan Tecer “Bentonit,Seramik ve boya sektöründe, kedi kumu yapımında, sondaj çamuru yapımında, petrol rafinasyonunda, atık suların temizlenmesinde, boya sanayisinde ve yangın söndürücülerde, gübre yapımı ve toprak ıslahında, hayvan yemi yapımında, yemeklik sıvı yağların ağartılmasında, şarap ve meyve sularının berraklaştırılmasında, sağlıkta vücutta biriken bakteriyel ve toksit maddeleri dışarı atmada, varis, romatizma, tendinit, miyozit gibi eklem ve kas ağrıları hastalıklarının tedavisinde destekleyici, ilaç sanayisinde dolgu maddesi, kağıt sanayisi, temizlik malzemeleri üretimi gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Bölgemizde 12 adet Bentonit işleme ve paketleme tesisi bulunmaktadır. Bu firmalarda yaklaşık 1500 kişi doğrudan istihdam edilirken, yurt içi ve yurt dışı nakliyeleri, liman operasyonları, gemi ve konteynır taşımacılığı, ambalaj sektörü gibi birçok sektöre iş imkânı sağlayarak, sektörden fayda sağlayan kişi sayısını 2-3 kat arttırarak binlerce kişiye ekmek kapısı olmaktadır.

Bentonitdoğal bir madendir, Ünye Madencilik firması kedi kumu ve seramik hammaddesi gibi endüstriyel ürünlerin yanı sıra sağlıkta kullanılan dünyada

Almanya, İngiltere, Fransa ve Amerika gibi ülkelerin başı çektiği Bentonit’ten üretilen Peloid ve takviye edici gıda ürünlerinin ülkemizdeki tek üreticisidir.  

Bu yazı toplam 667 defa okunmuştur

Anasayfa