İhtiyaç Kadar İşçi Getirilmeli ki Günümüzdeki Sıkıntı Yaşanmasın…!

Ahmet Yenin 2021-08-20 00:21:50

Fındık İşçileri ikamet ettikleri doğudan geldikleri Ordu ya da Ünye’ye nereye gidecekler ise önce geldikleri yerde kimlikleri kişilikleri tespit edilip devlet tarafından güvence altına alınmalı, sonra geldikleri Ordu yada Ünye’deki idarecilerce kimlik tespitleri ve kayıtları yapılarak misafir edilmeliler ve kimlikleri bilinerek iş ve işlemleri daha sağlıklı yapılmalı ki, ne gelen işçiler sıkıntı yaşasın, nede geldikleri yerin idarecileri sıkıntı yaşasın. 

Orduda olduğu gibi Ünye dede fındık hasadı için gelen çok sayıda fındık işçisi var ve bu insanlar konuk edildiği alanlarda çoluk çocuk sağlıksız koşullarda barınmaya çalışmaktadırlar.

Daha önce Ordu Valisi, ardından Ünye kaymakamlığına vekâlet eden İkizce kaymakamı ve beraberindeki heyet tarafından işçilerin kamp alanında incelemelerde bulunuldu...

Ancak burada konaklayan fındık işçileri çoluk çocuk gelenlerin yanında akşamdan sabaha doğum yapacak durumda olan hamile kadınlarda var. Hatta bunlardan biri önceki gün ikamet ettikleri alanda doğum yapmış.Evet, bunlar hayatın gerçekleri ancak, orduya veya Ünye’ye gelmesi gereken fındık işçileri evde var olanların çoluk, çocuk büyük, küçük, çalışacak çalışmayacak yaşta olanların tümü değil de, fındık toplayacak yaşta olanlar gelmeli yada getirilmeli.

Ama burada yani Ünye de durum hiçte öyle ve iyi değil.

Kucakta kundakta çocuklar gelmiş ya da getirilmiş. Kucak çocuğu ve öğrenciler buraya getirilerek o zavallı masum günahsız çocuklara ve ailelerine iyilik etmek değil, büyük kötülük yapmaktır.

Bu konuda  sıkıntılar bir önceki dönemlerde yaşanan  acı tecrübelerden ders alınarak giderilmek yerine,bu konuda hiç hesap kitap yapılmadan  öylesine bizler üç beş kuruş ekmek parası kazanalım da ne olursa olsun,gittiğimiz yerlerde çoluk çocuk ailece dert ve sıkıntı yaşamışız önemli değil yanlış anlayışıyla insanlar araçlara yüklenip  kontrolsüz biçimde getirilmişler ve öylede kendi getirdikleri çadırlarda ikamet ederek selde yağışlı havalarda kifayet etmeyen çadırlardan çıkarak araçların içinde iç içe üst üste karmakarışık bir halde  olumsuz hayat koşulları altında yaşam mücadelesi vermektedirler.

Karadeniz’de Fındık işi devam ettikçe doğudan işçiler gelecek ve köklü önlem alınmadıkça mevcut sorunlar katlanacak, katlanıyor zaten... Çoluk çocuk hatta akşamdan sabaha doğum yapacak hamile kadınlar bölgeye getirilerek işçilere, insanlara iyilik değil, aslında büyük kötülük edilmektedir.

Hâlbuki bu gurbetten gelen ya da getirilen fındık işçileri Ordu ve ilçelerinin ihtiyacı olan işçi adeti ilgililerce tespit tespit edilip öyle getirilmeli ki, fındık toplamaya gelen hiçbir vatandaşımız sosyal ihtiyaçlarından mahrum edilerek perişanlık yaşamasın. Hamile kadınlar ve öğrenciler asla getirilmesin. Öğrenciler eğitim aldıkları il ya da ilçelerinde eğitimlerine devam etmeli. Çünkü topluca geldikleri Ordu ve Ünye de gereğinden fazla işçi olduğu İçin hem kendileri adına hem geldikleri yöre ve insanları adına hem de idareciler adına ekstre sıkıntı olmaktalar.

Yani fazla gelen ya da getirilen işçi hem yöreye ve insanlara hem de idarecilere her yönüyle problem olmakta ve problem çıkarmaktadır..

Gelen ya da getirilen işçilerin azıda fazlası da zarar. Önemli olan ihtiyaç kadar ve çalışacak kadar yaşta kişi getirilmeli ki ne çalışacaklar nede idareciler problem yaşamamalı.Bu konuda işçilerin fındık toplamak için evlerinden barklarından ayrıldıkları yerdeki idareciler de,fındık toplamak için geldikleri Ordu ve Ünye deki idarecilerde sorumludur…

 Gelen yada getirilen işçiler  beklenen sayıdan fazla ise işe işçi alınmak istendiğinde sen ben yada bizim aile gidecek sizin aile kalacak sonraki işlere gidecek şeklindeki ayrıştırmalar ve kargaşalar insanları kendi aralarında huzursuzluğa sevk etmektedir.Ne tekim bu ve benzeri olaylar sonucu istenmeyen olumsuzluklar çok yaşanmıştır.Bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için iş baştan iyi organize edilmeli ve doğal olarak olası kargaşanın önüne baştan geçilmeli diyor,saygılar sunuyorum 

 

Bu yazı toplam 440 defa okunmuştur

Anasayfa