ADALET ...

Ahmet Yenin 2021-07-28 00:26:38

Ülkenin, Ünye’nin ve tüm insanların en çok acı duyduğu, rahatsız olduğu, devlet adına, devletin sahibi millete hizmet etmekle yükümlü tavandan tabana bütün idarecilerin senden, benden ayrımı yaparak herkes için, bir gün gelecek Adaletsiz davranan kendileri içinde lazım olacak adaleti göz göre göre çiğneyip,hiçe sayıp adaletsiz davranmalarıdır.

Adaletli olun akıl sahibi kullarım diyen ölümlü aciz fani kul olan bizler değil,yüce Allah saygıdeğer insanlar ve Ünyeliler.

Yüce Allah,Peygamberimize Kur'an'ı Kerim'in ilk ayetlerini Nur dağındaki Hira mağarasında vahyetti..Cebrail Alak suresinin "Oku" ile başlayan ilk beş ayetini burada getirdi.Peygamberimize vahiy ilk defa 40 yaşındayken geldi.Aylardan Ramazan,yani oruç tuttuğumuz aydı.Günlerden Pazartesiydi.610 yılında gerçekleşen bu ola,Peygamberimizin vefatına kadar devam eden vahyin başlangıcıydı.Kur'an'ı Kerim'in gelmeye başladığı bu geceye Kadir gecesi denir.

Kur'an'ı Kerim'deki her bir cümleye ayet denir.Ayetler bazen birkaç harf bazende bir sayfa uzunluğundadır.Kur'an'ı Kerim'de 6666 değil,6236 ayet vardır.Yüce Allah'ın yarattığı tüm kullarına rehber olarak indirdiği kutsal kitabımız Kur'an'ı Kerim bize ahlaklı olmayı öğretir.

Kur'an'ı Kerim güzel ahlâk ilkelerini açıklar ve bunlara uygun davranmamızı ister.İnsanların mutlu olmaları bu ilkelere uymalarına bağlıdır.Anne ve babaya iyilik ve güzel davranma,akrabaya,yoksula,yolda kalana yardım,israftan kaçınma, verdiği sözü yerine getirme,güvenilirlik, kötü davranışlardan uzak durma,yetim malına göz dikmeme,kimsenin canına ve malına zarar vermeme,sevgi, saygı, kardeşlik, eşitlik, doğruluk, dürüstlük, hakkı ve adaleti gözetme,yardımseverlik, dayanışma, kaynaşma, işi güzel yapma, çalışkanlık, cömertlik,vs.gibi güzel ahlak ilkeleri, insanları dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştırır.

Allah'ın koyduğu ölçüleri çiğnemekten sakınmak, her zaman iyilik yapmak, sözünde durmak, iffet ve haya sahibi olmak da Kur'an'ı Kerim'in en çok özlediği güzel ahlak ilkelerindendir.

Kur'an'ı Kerim'in en çok gözetilmesini istediği ilkelerden biride adalettir. Adalet herkesin hakkını gözetip korumak ve haksızlık etmemektir. Rabbimiz dil, din ve ırk ayrımı gözetmeden İnsanlar arasında adaletle davranmamızı emreder.

Müslümanlar, bu uyarı gereğince tarih boyunca farklı dinlere inanan ve farklı milletlerden insanlarla bir arada barış içinde yaşamıştır. Atalarımız, egemenlikleri altında yaşayan Yahudi ve Hristiyanlara hiç bir zaman dinlerini değiştirmeleri için baskı yapmamış ve onları dinlerinde özgür bırakmıştır.

Kişinin ruh güzelliği, ahlâk güzelliğiyledir. Ahlakı güzel olanın içinde güzel olur. En iyi insan, Allah’a ve peygambere inanıp onların yolunu izleyen ve ahlakı güzel olan insandır.

Kur'an'ı Kerim, yalan, sahtecilik, aldatma, kendini beğenmişlik, başkalarını küçük görme, kötü söz söyleme gibi çirkin huylardan kaçınmanızı ister.

Böylece Kur'an'ı Kerim, insanların barış içinde mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamaları için gerekli olan ilkelerini bize bildirmiştir diyor saygılar sunuyorum. Kaynak Diyanet işleri Başkanlığı yayınları "Kitabımı Öğreniyorum".

Bu yazı toplam 386 defa okunmuştur

Anasayfa