KADİR KIYMET BİLENLERİ DOST EDİNİN

Hüseyin Deniz - İlahiyatçı/Yazar 2023-12-25 12:30:41

Kıymetli dostlarım!

Dost diğe tanıdıklarımız,kalbimizin içine soktuklarımızdır. Kalbimizin kapısı çok iyi ve samimi bildiğimiz kıymetli dostlarımız için her zaman hepsine açıktır, Oraya girmek isteyenleri elbetteki bizler seçeriz, yine oradan çıkmak isteyenler illaki olacaktır,onlarada kapı sonuna kadar açıktır olacaktır,tabii Buda onların kendi tercihleridir.Ancak mühimdir ve unutulmaması gerekir, Sözde dost,özde olmayan,yüzüne gülüp arkandan işler çeviren,sahte, münafıklık yapılarak elde edilen dostluklar,her ne kadar bir müddet sürsede kısa ömürlüdürler.

Çıkar dostluklarında menfaatlerin kesiştiği ve bittiğinde yerde mutlaka kaybedilmeye mecbur ve mahkumdur.

Çok güzel ve isabetli bir söz olsa gerek; “Gölgesinde oturulacak ağacın dalı kesilmez. BAKACAĞIN “GÖZE” KONUŞACAĞIN “YÜZE” KÖTÜ “SÖZ” SÖYLEME, gerçek dostluklarda aranan tek nitelik iyi

Samimiyet ve iyi niyetliliktir.

Sizlerde olan  samimiyet ve İyi niyetinizi kullanmak isteyen insanallara karşı,arada bir  kötü bir tarafınızı gösterin ki, kendilerini akıllı,sizleride salak ve enayi yerine koymasınlar

Şalgamın sıkından seyreği iyidir. kalbinizi sevebileceğiniz kadar insan koyun, fazlası kişiye yüktür.

Tabağına  yiyebileceğin kadar yemekte koy ve hayatınada sevebileceğin kadar insana kalbinde yer ver. lüzumsuz insanlara zaman harcamak israftır vede gerek yoktur.

Her şeyin fazlası İsraftır  lüzumda yoktur.Tabaktaki fazla yemek insanın karnını, hayattaki fazla insan da başı ağrıtır derler.Nankör insanları mutlu edemezsin ve çok zordur.Hani derler ya; Kadir kiymet bilmez boş insanları yağada yatırsan,bala’da batırsan onları asla mutlu edemezsin, olmaları da mümkün değildir, kendi haline bırakıp ne halleri varsa görsünler.

Bu tip insanların yanına zarar görenlerin ikinci bir daha oturması mümkün değildir vede kimselerde oturmaz zaten.

Biz çok gördük ve şahit olduk Yanından geçtiği kuyuya tüküreni  ve en sonunda susayınca o kişinin o tükürdüğünü kuyudan su içtiğini gördük. 

Gerçekten mutlu ve huzurlu yaşamak istiyorsanız,hayatınızdan bu tip insanları yer vermeyin çıkarın ki; Kalbiniz,gönlünüz huzur bulsun. Gerçek ve samimi dostlarına yer açılsın. Bu alemde yanınızda var gibi gözüken gerçekte yanınızda olmayan insanları sırtınıza yük olmaktan çıkarın silin gitsin. Gerçekten  şöyle geriye doğru bir baktığımızda ne gereksiz insanlara zaman harcayıp zaman israfına yer  vermişiz diyen düşünmedende geçemiyorum.

Karakteri ve menfaatlerine göre ne haysiyetsiz insanlar var bu alemde. adamlığını şerefini ve güvenini yitiren insanlara bence veda etmek gerekir.

Ahde vefa göstermeyen kadir kıymet anlamayan kişileri hatırdan silmek gerekir.Dostlarına her zaman zararı dokunanı ruhunu ve şahsiyetini inciten insanları terk etmek gerekir.

Naifliği karşılıklığını kendilerine eziklik sananların,hepsini ezip geçmek gerekir.

Ne yazık ki devir çamur atta izi kalsın düşüncesine hakim Kişilerin devri olmuştur.

Bunlarda bence Allah korkusu yok sanırım.

Ama onların aklının erdirmedikleri bir bir şey var ve asla değişmez. O nedir acabanın karşısında söylenmesi gereken tek söz o da şudur; “Güneş balçıkla sıvanmaz beyler.

Yine başka bir ifade ile anlatacak olursak”Eğri insanın doğru gölgesi olmaz.Sözünde özünde doğruluk  aranması akıl tutulması gibi bir şey olsa gerek, Çümkü O kişi herkesi kendisi gibi görür ve öyle olduğunu zanneder ve düşünür. Asla ve asla doğrudan yana tavır almaz,alanı da istemez,özü, sözü bir olmayınca karekteri gereği dedikodu yapar ve muhatabını kötüleyerek,çamur atarak kötülemeye çalışır. Aslında kendi basiretsizliği karşısında haysiyetsizliğini ortaya koyar.Dostlar;Aslında kötü insanlar iyi insanlara ayakbağı olurlar ve hiç kimsenin ilerlemesine istemezler onlara mani olur,

İsterseniz su fazla uzatmadan bu konuya son noktayı koymak istiyorum; Hiç bir zaman asla eğri çivi tahtayı delemez.

Dostluklar çok önemlidir;Bülbül güle,karga ise çöplüğe götürür, Önderi  karga olanların konacakları yer kazıkbaşdır, Dostunu söyle senin kim olduğunu söyleyeyim sözü söyleyenler herhaldebu sözü boşuna söylememişlerdir.

Rabbim her zaman bizleri iyi, samimi ve sadakatli,kalbi gönlü güzelliklerle dolu dostlarla buluşmayı onlarla arkadaşlık etmeyi nasip eylesin.

Bu yazı toplam 332 defa okunmuştur

Anasayfa