Prof. Dr. Bahriye Üçokdan sonra...

Nevin Altunbaş 2023-04-15 09:01:53

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için geri sayım sürerken partilerin milletvekili adayları sahalarda çalışmalarına devam ediyorlar.

10'larca aday sahada ter döküyor.

Seçmenin oyunu kazanabilmek için çarşı pazar vatandaşları kucaklayıp destek arıyorlar.

14 Mayıs'ta sandık başına vatandaşlık görevimizi yapmak üzere gideceğiz. Ancak bu dönem seçimler için bir eksikliği siyasi partilerimizin karar vericilerinin dikkatine sunmak isterim.

Memleketimizin yönetiminde maalesef kadın siyasetçi istenilen düzeyde yer alamıyor.

Hele de Ordu ilimizde rahmetli Prof. Dr. Bahriye Üçok'dan sonra bir kadın siyasetçiye görev veremedik.

Bugün ilimiz sokaklarında milletvekili olma adına dolaşan onlarca adaydan seçilebilecek bir yerde (sıralamada) kadın milletvekili adayımız maalesef yok.

Kadın erkek eşitliğinde mangalda kül bırakmayan siyasi partilerde yine kadınlarımız listenin sonlarına konulmuş, ya da hiç yer verilmemiş.

Özellikle lideri kadın olan siyasi partilerimizden İyi Parti'de kurulduğu günden bu yana katıldığı 2 genel seçimde seçilebilecek yere vasıflı, eğitimli, donanımlı, liyakat sahibi kadın aday adayları olmasına rağmen seçilebilecek sıralamaya konulmadı.

Keza sosyal demokrasiyi ve kadın erkek eşitliğini kürsülerde, masa başlarında savunan Cumhuriyet Halk Partisi'de kadın adayları geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönem seçimlerinde de görmezlikten geldiler. 

Memleketimizden Avrupa ülkelerine göç etmiş bizim kadınlarımız gittikleri ülkelerde siyasette de en üst makamlara kadar gelirken, bugün Belçika Adalet Bakanlığı'nı Tuncelili bir maden işçisi babanın 43 yaşındaki kızı Zuhal Demir yönetiyor.

*

1990 yılında teröre şehit verdiğimiz rahmetli Prof. Dr. Bahriye Üçok'dan sonra ilimizde maalesef kadın siyasetçi yetiştiremedik.

Yetenekli, vasıflı, liyakat sahibi kadınlarımızın önünü kestik.

Bu manada 14 Mayıs milletvekili aday listeleri biz kadınları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

İsterdik ki aydınlığın ocağı Ordu ilimizden bir kadın siyasetçimiz bir siyasi partimiz listenin 1'inci sırasında yer almış olsaydı.

Kadın erkek eşitliğini, Atatürkümüzün Türk kadınına verdiği değeri listelerde de görmüş olsaydık...

*

BİLGİ

Türkiye, kadın milletvekili oranında dünyadaki 192 ülke içinde 117'nci sırada yer alıyor.

Türkiye Avrupa’da 37 ülke içinde ise sondan üçüncü sırada. Bir çok Afrika ülkesi listenin üst sıralarında bulunuyor. Zirvede ise Ruanda, Küba, Bolivya ve Meksika bulunuyor. Kadın milletvekili oranında Türkiye bir çok Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkesinin gerisinde yer alıyor.

Parlamentolar Arası Birlik’in verileri her ülkede yapılan son milletvekilliği seçimlerini kapsıyor. İki kademeli meclis olan ülkeler için sıralamada alt meclis esas alındı. Buna göre listede 192 ülke bulunuyor. Zirvedeki Ruanda’da kadın milletvekili oranı yüzde 61. Bu oran Küba ve Bolivya’da yüzde 53, Meksika’da yüzde 48 ve İsveç’te yüzde 45. Listeye en üst giren Avrupa ülkesi İsveç oldu. 

Diğer bazı ülkelerin sıralaması ise şöyle: Kosta Rika (yüzde 46) 8'inci; Finlandiya (yüzde 42) 12'nci; Mozambik (yüzde 40) 18'inci; Tanzanya (yüzde 37) 28'inci; Kamerun (yüzde 31) 43'üncü; Almanya (yüzde 31) 47'nci sırada.

Türkiye, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin gerisinde

Türkiye yüzde 17,4 ile 117'nci sırada bulunuyor. Türkiye’de 596 milletvekilinin 104’ü kadın. Bu sonuçla bir çok Afrika ve Orta Doğu ülkesi Türkiye’den daha üst sıralarda kendine yer buldu. Türkiye’yi geride bırakan bazı ülkeler şöyle: Madagaskar, Pakistan, Kamboçya, Moritanya, Bangladeş, Gine, Somali ve Sudan.

Bu yazı toplam 981 defa okunmuştur

Anasayfa