KADIN

Ahmet Yenin 2023-03-11 08:13:04

 17 Eylül 2020’ye Kadar Afganistan’da Kadının Adı Yoktu Adı…

Sorumluluk duygusuyla yaşayan akıl sağlığı yerinde saygıdeğer insanlar, okurlar ve birlikte yaşadığımız Ünyeliler, bugün sizlerle Son nokta gazetesinde RENA mahlasıyla köşe yazan kardeşimizin ”Bana İsmimi Geri Ver” başlığı altında kaleme aldığı makalesini paylaşarak, halen daha devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü tanımakla kalmayıp hakaret eden erkeklerimizden ziyade Ülkenin, Ünye’nin ve tüm dünyanın kurtuluş, huzur ve güven abidesi varlık sebebimiz özde kadınlarımızın bu makaleyi sadece kendileri okumak ve gerçekleri öğrenmekle kalmayıp, kendileri gibi Atatürk’ü anlamakta ve tanımakta zorlanan kadınlara okutup onlarında ayılıp uyanarak kendilerine gelmelerine karınca kararınca katkımız olsun istedik.

Bana İsmimi Geri Ver...

Afganistan’da Rabia isimli bir kadın, Covid semptoSorumluluk duygusuyla yaşayan akıl sağlığı yerinde insanlar,okurlar ve Ünyelilermları ile doktora gidiyor.

Doktor ona ilaç yazıyor ve reçetede kadının ismi yer alıyor.

Rabia eve geliyor ve kocasından ilaçlarını almasını istiyor, ancak kocası, başka bir erkeğe adını açıkladığı için onu dövüyor..

Afganistan’da kadınlar isimleriyle anılmıyor; evin en büyük erkeğinin eşi, annesi, kardeşi, kızı...

Kısaca kadınlara isimleri ile hitap edilmiyor, adeta görünmez kabul ediliyorlar....Afgan kanunlarına göre, bebeklerin doğum sertifikalarında sadece babalarının adı yazılıyor, anneler yine görmezden geliniyor.

Ne evlendiklerinde düğün davetiyesinde, ne de öldüklerinde mezar taşlarında isimleri var...

Ancak Afgan kadınları buna dur demeye karar veriyor ve tam 3 sene önce

“where is my name?”

“Adım nerede?” kampanyasını başlatıyor.

Kampanyanın sözcüsü,

28 yaşındaki Laleh Osmaney, bu hareketi şu sözlerle anlatıyor...“Afgan kadınlarının, çocuklarının kimliğinde ve doğum belgelerinde isimlerinin yer alması bir kadın hakları değil, insan hakları hareketidir.

Kadınlar, hayattaki rollerinden önce birer bireydir.

Önce erkekler tarafından yok sayılan varlıkları, zamanla kendilerinin de bunun varlığını unutmasına sebep oluyor.” 3 yılsonunda, bu kampanya başarıya ulaştı.

Afganistan başkanı Ashraf Ghani,

17 Eylül 2020’de kadınların isimlerinin çocuklarının doğum belgesi ve kimliklerinde olması kanununu onayladı.

Ancak Afgan kadınların önünde upuzun bir yol ve sonsuz mücadele var...

“Eyy Kahraman Türk Kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın...”diyen ve kadının adı yokken ona kimlik kazandıran, eşitliği getiren

Kadınların da toplumda yerlerinin olmasına, her türlü meslek dalında görev yapabilmelerine, seçme ve seçilme haklarının olmasına olanak tanıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk "ü Saygı, sevgi, rahmet ve sonsuz minnetle anıyorum...

Seni özlüyoruz atam..

Kaynak: Son nokta gazetesi.......* RENA 

Bu yazı toplam 776 defa okunmuştur

Anasayfa