Ölmüş Ailene İyilik Edeceksen, Öğrenci Okut…

Ahmet Yenin 2023-02-24 07:55:20

Boşa yapılan dua nasıl yersiz ve geçersiz ise, birisi adına, o birisi babanda olsa, annende olsa sen, siz onun yerine ne namaz kılabilirsiniz, nede hacca gidebilirsiniz.

Sen ya da siz, anne ve babanızın ya da yakınınızın yerine hacca gidemez, onlar adına ibadet yapamaz ama onlara kıldığınız namazda ve gittiğiniz hacda anne ve babanıza yada hatırını güttüğünüz insanlara insan dostu canlılara yalnız dua edebilirsiniz.

Duanızın kabul olup olmayacağını sen, ben siz değil yalnız, herkesi, hepimizi ve alemi yaratan yüce Allah bilir diyen diyanet işleri eski başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş beyefendiye “Ölmüşlerin yerine hac yapılır mı?” şeklindeki soruyu sorana “Herkes kendi amelinde sorumludur “diyerek, bu konuda işgüzarlık yapan sadece evlatlara değil, siyasetçilere, özellikle de din pazarlayarak geçim temin eden ticaretçilere olmaz kesin cevabıyla diyeceğini demiş.

Prof. Dr. Süleyman Ateş Beyefendinin cevabını okuyun ve okutun. Kazanan, bu konuda iki arada bir derede kalarak insanca yaşadığını zanneden ama cevabı okuyup işin aslını öğrendikten sonra o güne kadar yanlış bilgi ile yaşadığını zannederek, yaşamadığının farkına varan insanlarımız olur.

Cevap: İbadetler bireyseldir. Kimse kimsenin yerine namaz kılamaz, hacca da gidemez. Herkes kendi amelinden sorumludur. Ancak kişi sağlığında bir özür dolayısıyla hacca gidemiyorsa kendisi yerine bir başkasını, masrafını karşılamak suretiyle hacca gönderebilir. Buna bedel hac denilir. Bu da tartışmalı bir konudur. Ama görevlendirmeyi kişinin kendisi yapar. İnsan öldükten sonra varislerinin, onun yerine hac yapması gerekmez. Hac yapan kendisi için yapmış olur. Ancak kişi, yaptığı haccın sevabını babasına, annesine bağışlayabilir. Nasıl namaz kıldıktan sonra ölmüşü için duâ edebilirse hac yaptıktan sonra ölmüşünü de anıp onun bu sevaptan yararlanmasını Allah’tan dileyebilir. Makbul olur mu, olmaz mı, Allah’a bağlı bir şeydir.

Ama ölmüşlerin yerine hacca gitme teşviklerinin altında büyük rantlar yatmaktadır. İnsanlar bu yola teşvik ediliyorlar ki herkes kendi yerine haccetmekle kalmasın, bir daha bir daha hacca gitsin, hac seferi düzenleyenler de pastadan daha çok büyük dilimler koparsınlar. Temel amaç budur bu hac teşviklerinde ve fetvalarında. İslâm bu değildir, bu değil. İslâm yardımdır. Eğer babana iyilik edeceksen onun adına fukaraya sadaka ver, birkaç öğrenci okut, aç, açık kalanların derdine derman ol!

Bu yazı toplam 738 defa okunmuştur

Anasayfa