PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

Ahmet Yenin 2022-12-17 08:02:25

Psikolojik Danışmanlık Merkezi 2023 Şubat’ta Hizmete Açılacak

Ülke genelinde olduğu gibi Ünye’de de gerek doğuştan gerekse yaşadıkları olumlu ya da olumsuzluklardan etkilenerek psikolojisi bozulan insanlarımızın aile içinde olduğu gibi arkadaşlar arasında da zaman zaman yaşanan ve neticede istenmeyen yaralanmalar  ve ölümler ile sonuçlanan insan odaklı vahim olayların önceden önüne geçilmesi için yaşanmış olumsuzluklardan yola çıkan Ordu il sağlık müdürlüğünce Ordu ve ilçelerinden Ünye de 2023 yılı başında kurularak psikolojisi bozuk insanlarımıza danışmanlık hizmeti başta olmak üzere teşhis ve tedavi hizmeti verecek danışmanlık merkezi açılacak.

Konuyla ilgili olarak Ünye moda Tv ve 52 Haber gazetemize açıklama yapan sağlık yetkilisi” Ünye İlçemizde  Sağlık Müdürlüğü  bünyesinde kurulacak olan Sağlıklı Hayat Merkezimizde  Beslenme Danışmanlığı, Kronik Hastalıklar ve Fiziksel Aktivite Danışmanlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı Danışmanlığı,  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı, Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı, Enfeksiyon Kontrol Hizmetleri, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Danışmanlığı hizmetlerinin verilmesi planlanmaktadır ”dedi.

Sağlık yetkilisi ” Bireysel psiko-sosyal danışmanlık/aile danışmanlığında bireyin ruhsal ve/veya fiziksel sağlık sorunları, evlilik veya çift ilişkisi, aile ve çocuklarla iletişim, iş veya okul yaşamı, özel yaşamı gibi konularda yaşanan psikolojik ve sosyoekonomik sorunların çözümü amacıyla. Psiko-sosyal destek birimi personeli olarak Psikolog, Sosyal Çalışmacı ve Çocuk Gelişimci tarafından gereken müdahaleler yapılacaktır. Ruh Sağlığı Danışmanlığı kapsamında;

Bireyin sahip olduğu yetenek ve becerileri tanıyıp geliştirebilmesine yardım etmek

Bireyin çeşitli alanlarda gelişimine ilişkin değişimlerini tanıması ve uyum sağlayabilmesine yardım etmek

Bireyin istenmedik sonuçlara yol açabilecek duygu, düşünce ve davranışları tanımlayabilmesine yardım etmek

Psiko-sosyal risk faktörleri (şiddet, istismar, aile içi ruhsal sorunlar, yoksulluk vb.) ile başa çıkmaya yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek

Davranışsal bağımlılıklar konusunda danışmanlık hizmeti vermek

Kriz durumları yaşayan (ölüm, yas, boşanma, kadına yönelik şiddet, ihmal/istismar, afet, intihar gibi) birey ve aileye yönelik danışmanlık ve destek hizmetleri vermek

Tedavi veya psikiyatrik bir değerlendirme gerektiren danışanları uygun kişi ve kurumlara yönlendirme gibi hizmetler Sağlıklı Hayat Merkezimiz tarafından verilecektir” denildi..

Yetkili”Sağlıklı Hayat Merkezleri ülkemizde zaman zaman yaşanan şiddet olaylarının önüne geçme adına ruhsal bozukluk şüphesi olan kişileri uzman hekime yönlendirme ve takip etme aşamasında önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin bir vatandaşımız psikotik bozukluk tanısı aldıysa ilimizdeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezine veya en yakın Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesine yönlendirilmektedir. Ruhsal bozukluğu ya da hastalığı olan kişilerin yakınlarına hastalık ve teda¬viler hakkındaki psiko eğitimler verilmektedir. Hasta yakınlarının, hastalığı, hastalık sürecini, tedavilerin etki ve yan etkileri hakkında bilgi ve farkındalıkları arttıkça hastaya yaklaşımları daha olumlu olmakta, kendilerini daha az çaresiz hissetmekte ve yapabilecekleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktadırlar. Ayrıca benzer özellikteki hasta yakınlarından oluşturulmuş grup çalışmaları hasta yakınlarının bu süreçle başa çıkmasında etkili olabilmektedir. 

Yine hastaların alevlenme dönemlerinde veya kendisi ve çevresi için risk oluşturduğu acil hallerde 112 aranmalıdır. 112 kollukla birlikte olay yerine geldiğinde eğer hasta kişi hastaneye gitmeyi kabul ederse 112 tarafından hastaneye sevki sağlanmalıdır. Hastanın tedaviyi kabul etmediği ve olay yerinde ken¬disi ve çevresi için tehlike oluşturmadığı durumlarda Türk Medeni Kanunu’na göre zorla sevki yapıla-maz. Hastalığı nedeniyle tedaviyi kabul etmeyen ancak ayaktan veya yatarak tedavi edilmesi gereken hastalar için birinci dereceden yakını tarafından Sulh Hukuk Mahkemelerinden zorunlu muayene ve tedavi kararı çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda hasta için Mahkemelerce vasi tayin edilmesi acil hallerde vasisinin hasta yerine karar vermesini sağlayabilir. Aileler veya hasta yakınları Sulh Hukuk Mahkemeleri ve kolluk güçlerine başvuruda bulunabilir şeklinde açıklamada bulundu.. 

Bu yazı toplam 463 defa okunmuştur

Anasayfa