1 Temmuz 2026 Çarşamba
SON DAKİKA
  • DOLAR 46,66 ₺
  • EURO 53,18 ₺
  • STERLİN 61,85 ₺
  • G.ALTIN 6.005,93 ₺
  • BTC 2.719.735,00 ₺
  • BİST 14.121,83

Çay Bahçelerine Gençleştirme Budama Zorunluluğu Getirildi

Gündem 343
Yayınlama: 21 Mayıs 2024 Salı 16:59 | Güncellendi: 01.07.2026 03:23
Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan ruhsatlı çay bahçelerini de kapsayacak.
Çay Bahçelerine Gençleştirme Budama Zorunluluğu Getirildi

Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan ruhsatlı çay bahçelerinde her yıl 10'da 1 oranında gençleştirme budaması yapılacak. Bu düzenleme, ilçedeki yaklaşık 20 çay üreticisini de kapsıyor.

Yeni Düzenleme ve Detaylar

Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, ruhsatlı çay bahçeleri, 7 yıllık süre boyunca her yıl 10'da 1 oranında gençleştirme budamasına tabi tutulacak. Daha önce bu bahçelerde, her yıl 7'de 1 oranında gençleştirme budaması yapılması zorunluydu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu oran 10'da 1 olarak değiştirildi.

Tazminat Ödemeleri

Karardan önce yapılan budamaların tazminat ödemeleri, budamanın yapıldığı tarihte yürürlükte olan hükümlere göre gerçekleştirilecek. Bu düzenleme, "Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar"da yapılan değişiklikle hayata geçirildi. Bu değişiklik, çay üreticilerinin daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım uygulaması gerçekleştirmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

HABER:BAHAR BALCI