HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Meral Akşenerden doğru tespitler...

23 Temmuz 2022 Cumartesi Saat: 08:30

Bölgemizin bayramına çok az süre kaldı.

Fındık toplama tarihlerinin açıklamasıyla hasat bayramımız  başlamış olacak.

Malum olduğu üzere her yıl ilk fındık toplayan Saraycıklı çiftçilerimiz oluyor.

Belki gelecek hafta Saraycıklılar bahçeye girer.

Şarkılı, türkülü geçecek bir ayda fındıklar toplanıp harmana geldimi iş bitti gözüyle bakılır.

      *

Çiftçi bahçeye gireceği günün heyecanıyla son hazırlıklarını tamamlamaya çalışırken kulağı, gözü bu yıl açıklanacak taban fiyatta.

Geçen yıl TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Giresun kalite fındık için 27 lira, Levant kalite fındık için 26,5 lira fiyat belirlemişti.

Geçen yıldan bu yıla enflasyondaki  yükseliş, temel tüketim maddelerindeki yüzde 300' lere varan artış, döviz fiyatları, petrol fiyatları ve fındığın maliyetini belirleyen gübre, ilaç gibi girdi maliyetlerinde ki fiyat artışları bu yıl uygulanacak taban fiyat için özel bir durum, hazırlık ve açıklama gerektiriyor.

Bu sebeple hükümet çevrelerinden fiyata yönelik rakam telaffuz edilmezken hafta içinde Giresun ve Ordu ilimizi ziyaret eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener 3,5 ile 4 Dolar aralığında taban fiyat açıklanması gerektiğini TL bazında da en az 74 lira fiyat verilmesini istedi.

İyi Parti Lideri Meral Akşener'in fındık konusundaki açıklamaları Ordu ve Giresun' da halkda karşılık bulurken yaptığı ilçe ziyaretleri adeta bir miting havasında geçti.

Meral Akşener 2022 yılı fındığı için yaptığı konuşmaların özetinden bazı cümleleri şöyle:

       *

"Sizlerle konuşuldu, üreticilerimizle konuşuldu ve bir fiyat ortaya çıktı. Bu fiyat 3,5 ile 4 dolar arasında asgari bir fiyat. Bizim Kalkınma Başkanlığımız ve Ekonomi Başkanlığımız da oturdu bu bilginin ışığında, bu sizden gelen bilgi. Yani bu açıklanan para sizin talebiniz, onu duyurduk. Kalkınma Başkanlığımız ve Ekonomi Başkanlığımız çalıştı, onların dediği de şu; 74 lira olmak zorundadır. Bunu biz nasıl hesapladık, Türk lirası olarak nasıl hesapladık? Son 5 yılın girdi maliyetlerine baktık, son 5 yılın üretim maliyetlerine baktık, yapılanlara baktık, edilenlere baktık, sonuç olarak Türkiye'nin geldiği ekonomik noktaya baktık ve sonuçta 74 lirayla ancak bu işin götürülebileceğini hesapladık. Bunu ilan ediyorum ve bunun peşinde olacağız."

       *

"Doğru tedbirler alınması halinde fındıktan 5 milyar dolar kazanabiliriz. Bunun yolu fındık üreticisiyle devletin el ele verip bir kere FİSKOBİRLİK'i öne çıkarmamız lazım. İkincisi fiyatları çok önceden ilan etmemiz lazım. Üçüncüsü dolar artıyorsa güncellememiz lazım ve eskiyen, yaşlanan bahçelerin gençleştirilmesi, yenilenmesi için de gereken düşük maliyetli, devlet eliyle kredilerin verilmesi lazım. Aynı zamanda bilimsel destek, tarım desteği yapılması lazım." 

       *  

Bölgemizin insanının geçim kaynağı fındık ürünü için İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in tespitleri ve açıklamaları doğru. Gönülden desteklenecek nitelikte..

Herşeyden öte milli ürünümüz fındık ve çiftçisine üretimin sürdürülebilirliği noktasında böylesi uygulamalara ihtiyaç var.

Daha önceki "Fındık fiyatı dolar olmalı" yazımda da belirttiğim üzere bu yıl fiyat en az 4 Dolar karşılığı TL açıklanmalı ve sezon boyunca dolar kuru garantili fiyat uygulanmalı.

Ülkemizin ihracat politikası da 4 Dolar kabuklu kilogram fiyat üzerinden oluşturulmalı.

Yoksa çiftçinin bu yılda geleneksel sorunları "kaderiymiş" gibi devam eder gider...

 


Bu haber toplam 1.589 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları