HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

Biriyiz Bağırdığında Öbürü Susacak !

24 Haziran 2022 Cuma Saat: 08:32

Ünye'nin yetiştirdiği Ünye'deki,ülkedeki ve hatta dünyadaki tüm Ünyeliler ve insanlar iyi ve güzel ahlaklı,vicdanlı örnek insan,örnek aile reisi,örnek devlet adamı, Allah dostu,yüce Allah'ın ölümsüz kulları arasındaki yerini aldığına inandığımız ruhu şad,mekanı cennet Halis Çolakoğlu ve ailesi gibi yad edilir.İyi örnekleri ülkede, Ünye de ve dünyada azda olsa var ve ediliyor da...Yüce Allah Allah dostu  iyi insanların ve devlet adamlarının ülkede,Ünye'de ve tüm dünyada sayısını artırsın ki, ülkede Ünye ve dünyadaki dili,dini,ırkı ve rengi ne olursa olsun yüce Allah'ın yarattığı tüm insanlar ve insan dostu canlılar  huzur ve güven içerisinde omuz omuza  yaşam sürsün...

Akıl sağlığı yerinde,sorumluluk duygusuyla yaşayan insanlar,Ünyeliler ve okurlar Ülkede,Ünye'de ve tüm dünyada  toplum insanı olmak,hele hele Allah dostu,yüce Allah'ın ölümsüz kulları arasındaki yerini henüz almış olan Ünyeli hemşehrimiz Halis Çolakoğlu "gibi örnek devlet adamı ve en önemlisi devletin temel taşı ailede örnek aile reisi olmak ayrıcalıktır.

Devletin temel taşı olan ailede huzur ve güven nasıl sağlanır buyurun  Ünyeli hemşehrimiz,örnek insan,örnek aile reisi,örnek devlet adamı Allah dostu ,Allah'ın ölümsüz kulları arasındaki yerini henüz almış Halis Çolakoğlu ağabeyimizin devletin temel taşı kutsal aile birliğini oluşturmuş  evli çiftlere,dolayısıyla iki günlük fani dünyada  hayattan tat alarak yaşamak isteyen akıl sahibi ve akıl sağlığı yerinde insanlarımıza,arkadaşlara,akrabalara,kapı komşulara atfen yaptığı"BİRİYİZ BAĞIRDIĞINDA ÖBÜRÜ SUSACAK" şeklindeki derin ve son derece anlamlı tabi anlayarak yaşayan ve yaşayacak olan insanlara insani tavsiyesini okuyun da, akşam evlenip sabah ayrılan ve sadece ülkeyi değil, Ünyeyi ve dünyayı  dullar ülkesi haline döndüren  sabırsızlar, çorabımı geç getirdi,bana su vermedi,annemi babamı kaynanasını kayın pederini üzdü,yemeği ısıtmadı,donumu getirmedi gibi sudan sebeplerle  ve benzeri şikayetler ile yuvayı kurmadan yıkmayı maharet sanan kendinden başkasını düşünmeyen bencil zatı muhteremler, kimsenin, kimsenin kölesi olmadığını bilerek yaşamaya karşılıklı sevgiyle,saygıyla ve sabırla özen gösterip bu anlamlı sözden  ibret alın ki, iki günlük fani dünyada hayattan tat alarak yaşayın ve ve birlikte yaşadıklarınızı da aynı minval üzere huzur ve güven içerisinde yaşatın...

Eski Hamam"1978 yılından. Yeni evlenmiştim. Nikâhımız Ünye’de Çamlıkta’ki Belediye Moteli’nde kıyılmıştı. Nikâhtan sonra Amerikalı eşimle Ankara’ya döndük. Ben TRT Dışhaberler’de çalışıyor, o Amerikan Kültür Derneği’nde İngilizce ders veriyordu. Fırsat bulur bulmaz Halis abiyle Ülkü ablanın ellerini öpmeye gittik. Hoşbeşten sonra ‘’Halis abi bizim gibi yeni evli bir çifte ne tavsiye edersin? Diye sordum. Halis abi bir süre düşündükten sonra ‘’Biriyiz bağırdığında öbürü susacak!’’ dedi. O zamanlar fazla ciddiye almadığım bu tavsiyesinin değerini yıllar geçtikçe daha iyi anladım. Sadece karı-koca için değil, kardeş ve arkadaşlar için de geçerli bu. Biri bağırdığında diğeri susarsa, bağıran bağırdığına bin pişman oluyor. Pişman olmakla kalmıyor utanıyor bile. Tabii en iyisi sevdiklerinizin kalbini kırmamak. 

Yerel gazetelerde her gün ölüm haberleri yayınlanır. Falancanın annesi, filancanın babası vefat etti diye. Ünlü ya da tanınmış biri ise haberin bir yerinde bu da kısaca belirtilir. Batıda hem yerel hem de ulusal basında, gazetelerin birkaç sayfası her gün ‘’ÖLÜMLER’’ başlığıyla (Obituaries) vefat edenlere ayrılır; hayat hikayeleri, haklarında bilmediğimiz şeyler anlatılır. Kişi hayatında ne kadar başarılı ise biografisi de o kadar uzun olur. Başarı derken topluma katkılarından söz ediyoruz tabii, zenginlikten değil. Dolayısıyla en uzun makaleler akademisyenlere, bilimcilere, öğretmelere, sanatçılara ayrılır. Bazen de devlet adamlarına. (Devlet insanı değil.)

Bunları yazmamın nedeni Halis abiyi (Çolakoğlu,) eski bir Ünyeliyi daha kaybetmiş olmamız. Sevgili dostum, çocukluk arkadaşım ve gurbettaşım Yaşar Karaduman’dan sonra ikinci kayıp. 

Çoğunuz Halis abiyi tanımazsınız. Ramis abimizin küçük kardeşi, eczacı Halise ablamızın ağabeyi idi. Eşi Ünyeli Ülkü abla ile İstanbul’da oturuyordu. Gençliğinde futbol da oynamıştı. Bir zamanlar Ünyespor’da (takımın adını yanlış hatırlamış olabilirim) forvette oynardı, abisi Ramis de kaleci. O Ünye’nin ilk üniversitelilerindendi. Liseyi Trabzon’da bitirdikten sonra Mektebi Mülkiye’de okumuş ve yıllarca Ticaret Bakanlığı’nda çalıştıktan sonra Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan emekli olmuştu. Çok kültürlü, olağanüstü esprili, sohbetine doyulmaz bir ağabeyimizdi. Bir konuşmaya başladığında herkes gülmekten yerlere yıkılırdı. ‘’Rol modeli’’ kelimesi Türkçe’ye girmeden Halis abi benim rol modelimdi. Onun gibi olmak ister, onun gibi yurt dışına görevli gitmeyi hayal ederdim.

Onunla ilgili iki anımı anlatmak istiyorum. Birincisi 1950li yıllardan. Eski Foru’da maç var. Ben yedi veya sekiz yaşlarında olmalıyım. Ramis abi kalede, ben de arkasında maçı izliyorum. Karşı takımdan birinin çektiği şut kaleyi ıskalayıp tüm şiddetiyle bana çarptı; hem de affedersiniz tam hayama. Ben acıyla yerde kıvrılırken, bu işlerden anlayan biri ‘’Hemen işetin, hemen işetin!’’ diye bağırınca Halis abi (hısım da olur) beni Foru’daki ağaçlardan birinin arkasına götürüp işetti. Ne kadar faydası olduğunu hatırlayamıyorum.

İkinci anım 1978 yılından. Yeni evlenmiştim. Nikâhımız Ünye’de Çamlıkta’ki Belediye Moteli’nde kıyılmıştı. Nikâhtan sonra Amerikalı eşimle Ankara’ya döndük. Ben TRT Dışhaberler’de çalışıyor, o Amerikan Kültür Derneği’nde İngilizce ders veriyordu. Fırsat bulur bulmaz Halis abiyle Ülkü ablanın ellerini öpmeye gittik. Hoşbeşten sonra ‘’Halis abi bizim gibi yeni evli bir çifte ne tavsiye edersin? Diye sordum. Halis abi bir süre düşündükten sonra ‘’Biriyiz bağırdığında öbürü susacak!’’ dedi. O zamanlar fazla ciddiye almadığım bu tavsiyesinin değerini yıllar geçtikçe daha iyi anladım. Sadece karı-koca için değil, kardeş ve arkadaşlar için de geçerli bu. Biri bağırdığında diğeri susarsa, bağıran bağırdığına bin pişman oluyor. Pişman olmakla kalmıyor utanıyor bile. Tabii en iyisi sevdiklerinizin kalbini kırmamak.

Tüm yakınlarına başsağlığı dilerim.

Solda Halis abi, ortada Halise abla, sağda Ramis abi


Bu haber toplam 517 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları