HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Ahmet Yenin

Ahmet Yenin

TEMİZ

9 Haziran 2022 Perşembe Saat: 07:09

İnsanlığın varoluşundan buyana onlarca insan doğdu, onlarcası bir şekilde ebediyete intikal etti. Dünya durdukça insan bundan sonrada doğacak ve bir şekilde saati, dakikası, saniyesi ve salisesi geldiğinde ebediyete intikal edecek Ama hayat durmadan ve kaldığı yerden bir şekilde devam ediyor ve edecek. Mesele hayatın günümüze dek olduğu gibi bundan sonrada gelişi güzel bir şekilde devam etmesi değil! Geçmişten ibret alınarak tertemiz devam etmesidir.

İşte bu noktada akıl sahibi insanlara düşen hayat kurallarından taviz vermeden bana ne demeden hayata kaldığı yerden ve tertemiz devam etmek için tecrübe sahibi atalarımız tarafından konmuş kurallara uyulması ve uymayanların lisanımünasip bir dille uyarılmasıdır.

İnsan özellikle ve öncelikle kendisinden sorumludur. Kendisine karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen bir insanın başkalarına karşı olan sorumluluklarını yerine getirmesi mümkün değildir. Mümkün olmadığı için başta kendi çevremiz olmak üzere yaşadığımız çevreyi pislik götürmektedir. Elhamdülillah Müslüman’ız. Resûlullah Efendimiz (s.a.v) “Temizlik imanın yarısıdır.”buyurmuştur. Görüldüğü gibi yüce dinimiz temizliğe büyük önem verdiği ve temizlik üzerinde ehemmiyetle durduğu için insana öncelikle kendini, dolayısıyla yaşadığı yer olan evleri ve iş yerlerini temiz tutmayı tavsiye etmiş. İnsana ve bütün canlılara sıkıntı ve zarar verecek her şeyi yollarından kaldırmayı imanın bir gereği olarak emretmiştir. Yüce Allah’ın akıl vererek yarattığı biz aciz kullarına yakışan hayata dair kurallara uyarak temizliğin ve temiz yaşamanın güzelliklerini kendimiz, çocuklarımız, geleceğimiz için hayata geçirmektir. Ancak temizlik sadece el ayak ve yüzümüzün su ile yıkanarak temizlenmesi olarak algılanmamalı. Temiz ve makul elbiselerle akla yatkın kılık ve kıyafette temizliğin kapsam alanı içerisindedir. Çünkü görüntü kirliliği de temizlik kapsamındadır. Ben bedenimi bir şekilde kapatayım da ister temiz isterse kirli olsun diye bir kural yoktur. Giyim ve kuşamda da temizlik gereklidir.

Ama biz akıl izan sahibi insanlar olarak her ne hikmetse yüce Allah’ın bizlere bahşettiği akıl nimetini hiçe sayarak gelecek neslimize yaşanabilir bir çevre ve dünya bırakmak yerine günümüzü gün etmeyi hüner kabul ederek gelişigüzel yaşam sürmeye devam ediyoruz. Hâlbuki akıl bu ve benzeri konularda insanların birbirlerini önceden uyararak bilgilendirmesi için en önemli ve tek sermayesidir. Günümüze kadar yaşadığımız tecrübeden çıkan en önemli sonuç bizim insanımıza doğruyu anlatmanın çok güç olduğu yönündedir. Ama bu doğrudan ve doğruluktan vazgeçmek ve kendimiz hayatın akışına bırakıp nereye nasıl giderse gider demek değildir ve olmamalıdır. Çünkü hayat bir şekilde devam ediyor ve yüce yaratan müsaade ettikçe devam edecektir.

Öyle ise yüce Allahın akıl vererek yarattığı insanlar olarak bizlere düşen insani görev yaptıklarımızdan bir gün mutlaka hesaba çekileceğimiz duygu ve düşüncesiyle yaşayarak kendimizi hayatın büyülü akışına bırakmak yerine doğrularımızda birbirlerimizi tebrik edip, yanlışlarımızda lisanımünasip bir dille ikaz ederek fani dünyadaki ömrümüzü huzur ve güven içerisinde tertemiz sürdürmektir diyor, saygılar sunuyorum.


Bu haber toplam 438 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları