HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Atilla Şimşek

Atilla Şimşek

SAGRA GRUP GIDA ÜRETİM VE TİCARET A.Ş.

22 Nisan 2021 Perşembe

Başlık, Sağra nın 4. Sahibi olan OYAK A.Ş.’nin yeni bir ruhla üretime geçeceğinin resmi ilanıdır aslında.

Bildiğiniz gibi 1962 yılından bu güne Sağra ailesinin hep yanında oldum, adeta Sağra ile büyüdüm.

OYAK tarafından alınacağını duyduğumda sevincim benliğimden taştı adeta. Kolay mı  1964 yılında Fatma Hatun sokaktaki 16 numarada Baba Kahraman Sağra, Yener Sağra (Makine Mühendisi), Ünal Sağra (Ekonomist), Bekir Sağra (Çikolatacı) olarak Almanya’da tahsillerini tamamladılar. Sağra TBMM izni  ile 1960 öncesi yurt dışında kurulan ilk Türk şirketidir. Kardeşler  Ankara da kurdukları GİMA Limitet şirketi ile Ordu da fındığın entegresini Türkiye’de ilk kez faaliyete geçirdiler, Almanya’dan getirilen makinelerle  fındık kara (jüt)  çuvala değil modern ambalajlar da yurt içi ve yurt dışına gönderilmeye, TIR ile ilk kez gitmeye başladı. Kabuğundan ayrılmış fındık çiğ olarak değil Kavrulmuş, Beyazlatılmış, Toz, Kıyılmış ve Füre olarak işlenirken, para etmeyen randıman dışı kalan Bezik fındıklarda artık üretime kazandırılmış üreticinin çepine daha fazla para girmiştir. Ünal Sağra yaratıcılığını bir kez daha kullanarak klasik düz su bardağında kakaolu fındık kremasını üretti Makine ustası Kenan Mağden ve Yener Sağra dolum makinesi gerçekleştirdi, nefis bu ürünü tüketicinin beğenisine sundular NUGATELLA (Sarelle). Hemen peşinden 3 kg. Teneke kaplarda mermer tezgâhta bıçakla istenen miktarda kesilerek sunulan kakaolu FINDIK HELVASI. Bu ürün Dünyaca beğeni kazanan Nugat aynı zamanda TADELLE nin alt yapısıdır.

Sağra dendiğinde efsane genel müdürü rahmetli Şerafettin Turan’dan söz etmeden geçemem. Ne yazık ki çabuk kaybettik. Ordu için bir ağabey, bir renkti. Her konuda elini taşın altına koymamazlık yapmaz, sosyal hayatında tam ortasında idi.

Türk halkı Sağra ürünleri sayesinde herkesin rahatlıkla alıp yiyemediği çikolatalı ürünleri kaliteli ve ucuza bolca tüketmeye başladı. Akide şekeri ve Lokumun saltanatı son buldu. Tadelle , Sarelle, Gofi Gofret, Gol Dıraje,  Jumbo, Nuspan, Nugat bir çırpıda aklıma gelen paketlenmiş markalardır. Ya Sağra Special mağazalar zincirine ne demeli. Türkiye nin ilk Franceyzing mağazalar zinciridir. Tüm çikolata sektörünü yerinden hoplattı, onlarca üretici ile Sağra  tek başına dimdik ayakta kalmasını bildi. Bu mağazaların çoğunun yerlerini inceleyip onaylayan birisi olarak, Ünal Sağra’nın her daim yanında yetişen ve aynı zamanda Basın müşavirliğini de yapan birisi olarak diyorum ki bu mağazalar firma için bir ürün test laboratuarı idi. Nasılımı? Bildiğiniz gibi henüz pakete girmemiş 100 ün üzerinde lezzetler tonlarca satılıyor, dökme olarak mağazalara ulaştırılıyordu. Eğer bir ürün çok istek alıyor ve tüketiliyorsa ambalaj çalışmaları başlatılıyordu. Bazen de tüketicinin menfaati için satışı olduğu gibi yaptırılıyordu. Bayındır ve Sanset bu mağazaların kıymetini bilemedi. Ürün yelpazesini 3-5 ürüne düşürdüler. Ordu halkından koptular. İşin güzel yanı yurt içinde ve dışındaki Ordulu vatandaşlarımız Sağra’nın fahri müfettişi idi. Fuarlardaki en büyük destekçilerdi.

Yaratıcı, çalışkan bir ekip tek bir vücut,  işlerini severek ve özenle yapan bir kadro iş başında idi. Tabi ki hatalarda oldu başarılarda. Hiçbir zaman Sağra ailesi çalışanları ile ters düşmedi her zamanda destek aldılar. Eğer böyle bir dayanışma olmasa idi 100 ün üzerinde ürün ve bu lezzetleri üreten makineler nasıl iç bünyede gerçekleştirilebilirdi ki? 

Ünal Sağra ile abı kardeştim. Birlikteliğim 02.03.2013 tarihine katar yani vefatına kadar sürdü. Onunla yurt içi ve yurt dışındaki ambalaj ve gıda fuarlarına beraberce gittim. Fikirleri ülkeme hep tatlı yenilikler getirmiş. Milyonlarca tüketicinin severek tükettiği ürünler olmuştur. Ambalaj dizaynındaki yaratıcılığı tartışılmazdı. Sağra fuarlarda ürün takdiminin yanı sıra mutlaka makine kurar  1 veya 2 ürünün imalatını ziyaretçilerine gösterirdi. Fabrika zaman zaman ziyaretçiler tarafından ziyaret ve gezilmesine izinde verilirdi. En büyük reklamı ziyaretçilerin yaptığı da dikkatlerimizden kaçmamıştır.

 Aile ile Boztepe Ambalaj tesisini kurdum İsveç ten makineleri getirerek kutu ve etiket ihtiyacının bir kısmını karşıladık, aynı zamanda fiyat istikrarını da sağlamış oluyorduk. Ambalaj üzerine çalışmalarım Ordu da devam ediyor.

Sağra fabrikası Karadeniz in en tatlı binası idi. Ünlü Mimar Mehmet Konuralp tarafından çizilen yapının dış cephesinin lacivert’e boyanması ve orijinal sarı renk SAGRA yazısının sökülmesi hiçte hoş olmadı. Beğenilmedi.

Sagra ile 51 sene birlikte oldum. Ekim 1994 te satılıp el değiştirdiğinde firmanın küçülmesi, pazardaki gücünü kaybetmesi Ordu dışında ismini unutturması herkes gibi beni de üzüyor kahrediyordu.  Firmanın geçmişini en iyi bilen bir kişi olarak OYAKk’ın  Sagra nın eski günlerindeki bayrağını dalgalandıracağına inancım sonsuz.

Hoş geldin OYAK. Hoş geldin SAGRA.


Bu haber toplam 6.846 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları