HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer

Nevin Altunbaş

Nevin Altunbaş

Sokakta, soğukta yaşayan can dostlarımız...

25 Aralık 2021 Cumartesi

Şu günlerde özellikle gece soğukları sokaklarda korumasız yaşamakta olan can dostlarımızı ciddi derecede etkiliyor.

Sıcak ortamları seven kediler, köpekler sokakta açlıkla mücadele eder iken buna soğuklar da eklenince yaşamları epey zorlaşıyor.

Sokak dostlarımızın akşam saatlerinde dikkat ederseniz kuytu, sıcak, sığınacak yer aradığını fark edersiniz.

Zordur mücadeleleri.

*

İstanbul'da toplu taşıma araçlarının sıcağına sığınan ve ilçe ilçe gezen köpek Boji'yi duymayanımız yoktur. Haberlerini ekranlarda izledik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kimliklendirerek sahiplendiği Boji metropolde yaşamanın sırlarını öğrenerek İstanbullu'larla yaşamı paylaşmış hayatından, yaşadığı ortamdan memnun ve mutlu bir köpek.

Ama sokakta sahipsiz dolaşan köpekler, kediler Boji kadar şanslı değiller. Sokak hayvanlarını sevmeyen, kendilerince tehlikeli olarak gören insanlar bu hayvanlara buldukları her fırsatta kötü davranabiliyorlar.

*

Etrafımızda bulunan hayvanlara kötü muamele yapmayalım. Sevgiyle, şefkatle yaklaşalım. Yaşadıkları yerlere su ve yiyecek bırakalım. 

Sığınabilecekleri, barınabilecekleri yuvalar oluşturalım. Kartondan, ahşaptan veya başkaca plastik bidon gibi eşyalardan yerler yaparak onlarında yaşamlarını kolaylaştırabiliriz.

*

Sokaklara araçlarını park edenler sabahları araçlarını çalıştırmadan veya hareket etmeden sağına, soluna, altına ve motor bölgelerine sığınmış kedi köpeğin olmadığından emin olduktan sonra harekete geçsinler.

Malum motor sıcakken park edilen bir araç sokak hayvanlarının sığınabileceği evi olabilir.

Sokakta yaşamak zorunda kalan can dostlarımızı yapacağımız küçük aktivitelerle onlara yardım etmek her zaman yeterli gelmeyebilir. 

Bireysel olarak insani yaklaşımlarımızdan daha önemlisi ve doğrusu yerel yönetimler soğuk kış günlerinde sokağa terkedilmiş veya sokakta doğup büyümüş hayvanları toplayarak hayvan bakım merkezlerine götürmeleri, burada gerekli bakımlarını yapıp sahiplendirmeleridir.

Esas olan yerel yönetimlerimiz barınaklara alarak kalıcı çözüm getirmeleri. Ayrıca bu çözümle bir başka açıdan önemli bir hizmeti yapmış olacaklardır.

Her ne kadar sokakta yaşayan hayvanlar, zararsız dostlarımız olsalarda bazen insanlara, özellikle çocuklarımız için bir tehlike, risk oluşturabilir. Hiç istenilmeyen durumlarla karşılaşmama adına da yerel yönetimlerimiz bu hayvanları belli merkezlere toplayıp kontrol altında tutmaları sokaklarımızı daha güvenli hale getirecektir.

*

Unutmayalım sokaktaki can dostlarımız yaşadığımız dünyayı paylaştığımız birer parçalarımızdır.


Bu haber toplam 1.863 defa okunmuştur

Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Yazarın Diğer Yazıları