HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
23 Haziran 2022 Perşembe Saat: 08:15

GÜNDE İKİ BARDAK SÜT İLE REFLÜ OLUŞUMUNU ENGELLEYİN

Uzmanlar, bu hastalıktan korunmak için düzenli olarak süt içilmesi gerektiğini belirtiyor.
GÜNDE İKİ BARDAK SÜT İLE REFLÜ OLUŞUMUNU ENGELLEYİN

Mide içeriğinin yemek borusuna belirli aralıklarla geçişi ile ağrı ve yutma güçlüğüne sebep olan reflü hastalığı, Türkiye’deki genel nüfusun yüzde 3’ünü etkilemekle beraber yaşam kalitesinde azalma, beslenme veya uyku problemi, kronik solunum hastalığı, kanama, apne ve hatta gelişim geriliği gibi sorunlara neden oluyor. 

Uzmanlar, bu hastalıktan korunmak için düzenli olarak süt içilmesi gerektiğini belirtiyor. Obezite ve düzensiz beslenmeyi reflünün arkasındaki en büyük nedenlerden biri olarak gösteren uzmanlar, günde iki bardak süt içerek sağlanan dengeli beslenme ile ileriki yaşlarda reflüye yakalanma riskinin minimuma indirileceğini belirtiyor. 

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, son yıllarda mide enfeksiyonu ve reflü hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen farklı araştırmalar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Araştırma sonuçlarında süt tüketiminin, midedeki enfeksiyonun aktivitesini azalttığı, mide mukozasını da düzenleyerek hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını engellediği belirtilmiştir. Yapılan bir çalışmada sütün midede koruyucu bir faktör olan müsin üretimini arttırarak mide hasarına karşı koruyucu bir etki gösterdiği görülmüştür. Bir başka araştırmada fermente süt ürünlerinin içerdikleri faydalı mikroorganizmalar sayesinde reflü semptomlarının sıklığında azalma görüldüğü saptanmıştır.” İnanç, araştırma sonuçları dikkate alındığında reflü problemi olan kişilerin, ilk önce az miktarlardan başlayıp daha sonrasında miktarı artırarak süt içmelerinin reflü bulgularının geçmesinde veya azalmasında yararlı olacağını belirtti.

Prof. Dr. Neriman İnanç, “2015 yılında Food and Health dergisinde yayınlanan çalışmada, yaşları 12-80 yaş arasında ve düzenli mide bağırsak şikayetleri olan 37 hasta, 4 hafta süre ile günde 1 çay bardağı (100 ml/gün) süt tüketmiştir. Hastaların bulgularında süt tüketiminden sonra başlangıca göre anlamlı iyileşme saptanmıştır. Süt içerdiği protein ve zengin bir fosfor kaynağı olması nedeniyle de reflü bulgularının azaltılmasında yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.

 İnanç, aynı zamanda reflü problemi olan kişilerin ideal vücut ağırlıklarına ulaşmaları gerektiğini ve dolayısıyla kilo verme konusunda en önemli besinlerden biri olan sütün bu amaç için de tüketilmesi gerektiğini de vurguladı. 

  nHABER MERKEZİ




Anahtar Kelimeler : GÜNDE, İKİ, BARDAK, SÜT, İLE, REFLÜ, OLUŞUMUNU, ENGELLEYİN

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler