HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer
3 Aralık 2021 Cuma Saat: 07:04

ÇOCUĞUNUZ SÜREKLİ KULAĞINI ÇEKİŞTİRİYORSA...

KBB Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koç, bugünlerde çok sık görülen orta kulak iltihabında ihmale gelmez o sinyalleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
ÇOCUĞUNUZ SÜREKLİ  KULAĞINI ÇEKİŞTİRİYORSA...

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koç, anne babaların bu nedenle, özellikle şikayetlerini tam olarak ifade edemeyen küçük çocuklarını iyi gözlemlemeleri, elini sürekli kulağına götürmek gibi bazı sinyalleri mutlaka dikkate almaları gerektiğini vurguluyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koç, bugünlerde çok sık görülen orta kulak iltihabında ihmale gelmez o sinyalleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Bu sinyallere dikkat!

Çocukların elini sürekli kulağına götürmesi, kulaklarını çekiştirmesi, denge sorunu yaşamaları, iştahlarında azalma ya da huzursuzluk yaşamaları durumunda “Nasıl olsa geçer!” dememek gerekiyor. Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koç “Orta kulak iltihabı sıklıkla iki yaşa kadar görülüyor. Okul öncesi çağdaki çocukların da yüzde 80’i yılda en az bir kez bu hastalığa yakalanıyor. Havaların soğuması, okulların açılması ve çocukların kapalı, kalabalık ortamlarda kalma sürelerinin artmasıyla orta kulak iltihabı artış gösteriyor. Bir kulağını sürekli çekiştiren, denge kaybı yaşayan, iştahı azalan, kulağından sıvı gelen, normalden daha fazla ağlayan, huzursuz, sesleri duymada ve cevap vermede sorun yaşayan çocuklarda da orta kulak iltihabının akla gelmesi gerekiyor. Çocuğunuzun şikayetleri başlar başlamaz hekime başvurmayı ihmal etmeyin” diyor. 

Şiddetli kulak ağrısı uykudan uyandırıyor!

Sinüzit, büyümüş geniz eti, alerji, burun eti, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerin yanı sıra burun anatomisindeki farklılıkların da bu hastalığa davetiye çıkardığını belirten Doç. Dr. Ayça Koç şöyle konuşuyor: “Ayrıca diyabet ve bağışıklık sisteminin zayıflaması, genetik yatkınlık, damak anormallikleri, koklear implantlar, beslenme yetersizliği, alerji, emzirme eksikliği, sigara dumanına maruz kalma, emzik kullanımı, kreş ve kalabalık aile ortamı da sıklıkla karşımıza çıkan faktörler arasında yer alıyor.” Orta kulak iltihabının en iyi göstergelerinden birinin şiddetli kulak ağrısı olduğunu, anne babaların, gece ağrı ile uyanan çocuklarını endişeli bir biçimde acil servise getirdiklerini belirterek, orta kulak iltihabının düzeyinin tedavi seçeneklerini de etkilediğini söylüyor.  Antibiyotik ve burun açıcı ilaçların yeterli olduğu durumların yanı sıra cerrahiye ihtiyaç duyulan vakalar da olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ayça Koç, “Sağlık hizmetlerine hızlı erişim, erken tanı ve tedavi sayesinde bu hastaların iyileşme oranı çok yüksektir. Ancak tedavi edilmeyen durumlarda kulak zarı yırtılması, kulak kemiği iltihapları, işitme kaybı, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle çocuk veya erişkin hastaların kulakla ilgili yakınmalarında erken dönemde doktora başvurup verilen tedaviyi uygulamaları önemlidir” diye konuşuyor.

Grip ve zatürre (pnömokok) 

aşısı, korunmada etkili

Peki, orta kulak iltihabından kaçınmak, bu hastalığı önlemek mümkün mü? Doç. Dr. Ayça Koç, üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili olan, halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısı ile grip aşılarının dolaylı olarak orta kulak enfeksiyonu sıklığını da azalttığına işaret ediyor. Sigara dumanından kaçınmanın ve sağlıklı beslenmenin de önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayça Koç; anne sütüyle beslenmenin desteklenmesi, emzik alışkanlığından vazgeçilmesi, büyümüş geniz eti ve burun içi anatomik yapı sorunlarının çözülmesi ve alerji tedavilerine özen gösterilmesinin de önemini vurguluyor.   HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler